Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Oλυμπιακοί αγώνες: Αθήνα 1896



Το 1894, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή, η οποία αποφάσισε την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Ο τόπος διεξαγωγής τους αποφασίστηκε να είναι η Αθήνα τον Απρίλιο του 1896, μιάς και παλιά οι αγώνες γινόντουσαν σε Ελληνικό τόπο, την Ολυμπία.

Η είδηση αυτή έφερε ενθουσιασμό στο Ελληνικό κοινό, τα εμπόδια ήταν πολλά όμως αφού για την διεξαγωγή των αγωνισμάτων χρειαζόντουσαν 3.700.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο για το κράτος. Με δωρεές, πωλήσεις γραμματοσήμων και εισητηρίων μαζεύτηκε ένα ποσό γύρω στο 1.000.000 δραχμών και με την βοήθεια του Γεώργιου Αβέρωφ ανακατασκευάστηκε το Παναθηναικό στάδιο (προς τιμήν του τοποθετήθηκε το άγαλμα στον εξωτερικό χώρο του σταδίου)

                               (εργασίες για την ανακατασκευή του Παναθηναικού σταδίου)

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 6 Απριλίου του 1896 και τελείωσαν στις 15 Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή, με 80.000 Έλληνες να βρίσκονται στις κερκίδες. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανήγγειλε την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων λέγοντας ''ζήτω η Ελλάδα, ζήτω οι έλληνες''. Στην συνέχεια έγινε έπαρση της Ελληνικής σημαίας υπο τον ήχο του Εθνικού ύμνου, ενώ ακολούθησε και η παρέλαση των χωρών που συμμετείχαν.


Συνολικά στους αγώνες συμμετείχαν μόλις 15 χώρες, απο τις οποίες οι 12 ήταν απο την Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μεγ.Βρετανία, Σουηδία, Ελβετία), οι δύο απο την Αμερική (ΗΠΑ, Χιλή) και η μία απο την Ωκεανία (Αυστραλία). Αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία, Ιταλία και Χιλή σχημάτισαν μικτή ομάδα για τον λόγω οτι συμμετείχαν ελάχιστοι αθλητές απο τις χώρες τους.
119 μετάλλια μοιράστηκαν συνολικά. Πρώτη στην κατάκτηση τους αναδείχτηκε η Ελλάδα με 46  (10 χρυσά, 17 αργυρά και 19 χάλκινα) και δεύτερη η ΗΠΑ με 20 ( 11 χρυσά, 7 αργυρά και 2 χάλκινα).

  Η σημαντικότερη στιγμή της διοργάνωσης ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο. Ο Μαρουσιώτης ήταν νερουλάς και αποφάσισε να λάβει μέρος στο άθλημα και κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 18 διαγωνιζόμενους. Ο χρόνος που έκανε ήταν 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Καθώς έμπαινε στο στάδιο αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας. Ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, διέσπασε τις μονάδες ασφαλείας και χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και ο Βασιλιάς, όρμηξαν προς τα πάνω του για να τον συγχαρούν.



Όσο αφορά τον ποδηλατόδρομο που διεξήχθη στο Φάληρο, στην κούρσα των 100 χιλιομέτρων ο Γάλλος Λέο Φλέμινγκ έρχεται πρώτος. Όλοι οι υπόλοιποι αθλητές είχαν εγκαταλείψει τον αγώνα, εκτός απο τον Έλληνα Κωλλέτη, ο οποίος κατέκτησε την δεύτερη θέση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως χρονολογικά ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο Τζέιμς Κόνολι, ο οποίος κέρδισε στο τριπλούν κάνοντας άλμα 13,71 μέτρα.

 Οι αγώνες κρίθηκαν επιτυγχυμένοι,ενώ ορίστηκε να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αθλητές που έλαβαν μέρος, συγκριτικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες που ακολούθησαν ήταν ελάχιστοι, παρ'όλα αποτέλεσε την μεγαλύτερη διοργάνωση που είχε γίνει στην παγκόσμια ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου